В автобуса е имало втори шофьор, не се знае дали е сред оцелелите. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Четирите автобуса са се движили с порядъка на 15-20 минути разстояние един от друг. Не са били компактен конвой.

"Няколко екипа разпитват пострадалите в „Пирогов“ – само двама от тях в момента са в адекватно състояние, останалите са в реанимация и шок. Разпитват се очевидци на местопроизшествието", допълни Сарафов.

Главният прокурор на С. Македония Любомир Йовевски и ръководителят на Специализираната прокуратура на С. Македония Вилма Русковска също посетиха мястотото на инцидента.

"Става въпрос за голяма трагедия. 12 деца загинаха. Заедно с колегите от България се договорихме за нататъшната ни работа, както и за разясняване на подробностите в трагедията. Изразявам съболезнование към семействата на загиналите пътници, както и благодарност към работата ни с българската прокуратура", заяви Йовевски.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милев обясни, че за момента в С. Македония няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство. То ще се води на територията на Република България.

„Собственикът на фирмата е дал показания, че за 20 г., откакто има транспортна фирма, досега е нямал никакви инциденти. Проверяваме информацията кога автобусът е бил регистриран, кога е минал технически преглед и ще я изпратим на колегите в България“, заяви Русковска.

Сарафов добави, че по първоначална информация автобусът е съвсем нов, на около 3 г.

"Проведохме съвместно работно съвещание с колегите от С. Македония, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество, включително получаването от съседката ни необходимите документи за автобуса, за фирмата превозвач, за пътниците и получаване по най- бърз начин на биологичен материал от близките и роднините за идентификация на жертвите в автобуса", каза още той.

Следствените действия и огледите продължават.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!