Пациент в "Пирогов" успя да спечели битката с вируса, след като е бил интубиран в продължение на 38 дни.

68-годишен мъж с COVID-19 успешно е изведен от изкуствена белодробна вентилация, съобщиха от здравното заведение днес.

Съпругата му също е пациент в „Пирогов“. След два отрицателни PCR теста тя вече си е вкъщи.

Историята на Евелина Цакова сме ви разказвали – тя има 45-годишен стаж като медицинска сестра, но се оказва пациент в „Пирогов“.

„Мъжът ми не е имал температура. Вдигна виоко кръвно. За два дни се влоши. И беше вкаран с линейка в „Пирогов“, където веднага мина на рентген, скенер и интубация. И от 21 първи март е на интубация“, разказва Цакова.

През това време тя се лекува у дома, но също постъпва в болница, защото не се чувства добре. Не знае къде се е заразила.

От дъщеря си вчера научава, че съпругът й е екстубиран – след повече от месец на командно дишане.

„Не бях на себе си. Може би още говоря емоционално разтърсена. И махането на тръбата е рисковано. Представяте ли си? От 21 март той е на тоя апарат и не диша сам! Смея да твърдя, че при нас станаха чудеса“, споделя жената. 

Лекарите също разказват, че мъжът пристига в критично състояние. Д-р Ая Таха ни разказва, че интубацията е абсолютно неизбежна в тези случаи.

„Приемаме го като една радост от това, че самият пациент се справи. Направихме всичко, каквото можем. Дадохме всичко от себе си. Но както казах от един момент нататък самият пациент и отговорът му. Това е голяма радост за нас. Той е един от героите“, казва д-р Таха.

И се обръща с призив към всички: „Нека бъдат отговорни и си осанат вкъщи. Нека спазват противоепидемичните мерки, за да има смисъл от това, което ние правим“.
А Евелина Цакова благодари на лекарите за грижите – за нея и за съпруга ѝ. И вече очаква прибирането му у дома.