Регионалната екоинспекция в Благоевград започна административно-наказателно производство за нарушенията в Мелнишките пирамиди. Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, а МОСВ ще осъществи правомощията си за извършеното административно нарушение.

Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при проверка на място в защитената територия.

Според екоминистъра това ще доведе до санкция за фирмата, притежаваща строителната техника, която е заснета на мястото на извършеното нарушение. 

„Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“, изтъкна министърът и добави, че Мелнишките пирамиди са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не заради нечии интереси да се унищожава. „Туристите идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не защото има изградени паркинги“, отбеляза той.

Припомняме ви, че преди Нова година по сигнал на министър Сандов беше установено нарушение в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“, което попада и в две защитени зони по НАТУРА 2000.

Тогава министърът веднага разпореди проверка на РИОСВ – Благоевград и ресорните институции.

Борислав Сандов заяви, че ще продължат да следят случая и призова хората да подават и други сигнали. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!