Глоба до 50 хиляди лева може да получи собственикът на багера, който влезе в района на Мелнишките пирамиди.

Вече е ясно кой е собственикът на тежката техника, изкопала незаконно близо 2 декара и унищожила растителност в защитената територия на Мелнишките пирамиди, съобщиха от Министерството на земеделието. Все още обаче глоби няма. Причината - доказателството е снимков материал.

В самото начало на екопътеката за село Злателист и на метри от храма „Св. Петка“ в района на Мелнишките пирамиди откриваме купища кал.

„Нарушен е режимът на защитената територия, там не могат да бъдат извършвани строителни дейности, както и да бъде нарушена растителността“, коментира Людмила Зашева от РИОСВ Благоевград.

Служители на държавното горско стопанство извозваха изсечения дървен материал.

Багерът е успял да стигне на около 150 метра от храма, а в червено са отбелязани незаконно отсечените дървета.

На машините се натъкнаха туристи по време на коледните празници и сигнализираха в социалните мрежи. Екоминистърът Борислав Сандов разпореди спешна проверка, но техниката вече липсваше. 

„В сигнала беше посочен номер на техниката, но в районното управление в Сандански нямаше регистрирана такава техника”, коментира Зашева. Затова от екоинспекцията се обърнаха за проверка към земеделското министерство.

На място дойде и кметът на Мелник, но отказа коментар. Според него природните забележителности не са застрашени. Такова е становището и на екоинспекторите.