Санкции за сайтове у нас, предлагащи лекарства от Турция в разрез със закона. Пациентите обаче ги търсят заради дефицита им в нашата страна.  Крие ли рискове тази търговия?

Детето на Елена Стефанова е с астма. Нужното лекарство често липсва на пазара у нас. Но не само - в Турция цената му е в пъти по-ниска. Семейството живее близо до Одрин, затова често пътуват, за да си го набавят.

Жената е търсила лекарствата и онлайн - казва, че там са с големи надценки. Виждала е вносните лекарства и на пазара в Димитровград.

Заради дефицит на важни лекарства у нас, понякога се налага самите лекари да насочват пациентите си да потърсят медикамента си в чужбина – най-често в Гърция и Турция.

 

„Важно е да отбележим, че когато пациентът отива зад граница с рецепта от лекар, няма проблем. Проблемът идва в новопоявили се сайтове в интернет, където произходът не може да бъде гарантиран“, обясни д-р Станиан Станев, кардиолог в  УМАЛ „Св. Екатерина“.

Снимка: iStock

От комисията за защита на потребителите заявиха, че проверяват всички сайтове за продажба на лекарства. Санкциите за нелоялни търговски практики достигат до 50 000 лева.

„На първо място за това, че твърдят, че имат издаден лиценз от ИАЛ. На второ място, че позволяват да се закупи продукт, за който лекарят не е предписал рецепта. И на трето място – нямам пълен контакт и информация“, каза председателят на КЗП Мария Филипова.  

Снимка: btvnovinite.bg

Освен от КЗП, санкции се налагат и от агенцията по лекарствата - наложени са 4 санкции:

„Нерегламентираната търговия по интернет касае основно неразрешени за употреба в страната лекарства с опаковка и листовка на чужд език, често с неясен произход или фалшиви лекарствени продукти. Те не са с гарантирано качество, ефикасност и безопасност, както по отношение на производството им, така и относно начина им на съхранение, поради което носят сериозен риск за живота и здравето на гражданите.“

Но и след проверките - много сайтове продължават да са активни и да предлагат лекарства - за сърдечно-съдови заболявания, антибиотици и хормони -  за всички в аптеките е нужна рецепта.