Тежки и тромави процедури бавят санирането на жилищните сгради, а милиони левове европейско финансиране са под заплаха - сградите, получили разрешение за ремонт в цяла България, са само две. Дори и в тях обаче саниране не е започнало, защото няма кой да го извърши.

Над 340 са подадените заявления за саниране на жилища в цялата страна, а само 21 са сключените споразумения за отпускане на пари.

Един от първите блокове, които са получили зелена светлина да стартират ремонт и да започнат саниране на сградата, все още тъне в разруха. Нищо обаче не се случва, защото няма обявена тръжна процедура за избор на строител.

След преодоляването на фалстарта и липсата на интерес, сега проектът буксува на финалната права. Интересът се вдигна драстично, заявления валят от цялата страна, но ремонтни дейности няма, а сроковете за усвояване на над 60 млн. лв. под формата на европейска помощ притискат администрацията.

Основен ремонт, чисто нова визия и по-малки сметки за отопление - всичко това са поискали собствениците на апартаментите в един столичен блок. Още през февруари хората решават да подадат заявление за отпускане на финансова помощ - 75% от общата стойност на ремонта.

„В началото на декември ще имаме фирма, която ще изпълнява строително монтажните работи, но за съжаление зимният период ще е настъпил, което идва да покаже, че работата може да започне едва през април”, обясни един от обитателите на блока Георги Траянов.

Така придвижването на проекта ще отнеме повече от година, а междувременно състоянието на сградата се влошава. „Смятах, че максимум до края на септември целият блок ще бъде завършен. Особено покривите - за тях да не говорим, това е болна тема за целия блок”, оплака се друг обитател – Мария Гоцева.

Проектът за енергийна ефективност ще спести сериозни разходи по ремонта на сградата, но тежките процедури изнервят хората. От Министерството на регионалното развитие обещават съкращаване на сроковете. „Предполагам, че поне един месец ще си спестим, ако обявим обществената поръчка за проектиране на сградите по региони”, обясни Христо Христов.

Над 60 млн. лв. европейска помощ трябва да бъдат усвоени до края на 2015 г., а броят на подадените заявления е нараснал драстично. „За момента не считам, че има риск от загуба на европейски средства, а нашата идея е до стартирането на следващия строителен сезон да имаме подготвени, поне до някакъв санитарен минимум, 20 сгради”, допълни представителят на ведомството.

Зимата обаче не чака. „Принудени сме да викаме майстори, които да поукрепят малко покривите, за да няма течове”, обясни Мария Гоцева. Разходите по проекта за енергийно обновяване остават - те са между 3 000 и 4 000 лв. за апартамент.

След редица информационни кампании интересът към санирането на жилищата се увеличи драстично. Такъв липсва само в четири града - Велинград, Ловеч, Силистра и Търговище.

Най-голям интерес има в София, където подадените заявления са повече от 100. Освен на красива визия хората могат да разчитат и на по-топли жилища, защото прогнозата е сметките за отопление да се стопят с до 50 %. За да могат обаче повече домове да бъдат санирани, държавата също ще трябва да помогне и да спази обещанието си да ускори придвижването и одобряването на проектите.