С 30% са поскъпнали самолетните билети само за 2 години. Това отчитат авиокомпании и туристически агенции. Ще продължат ли цените да вървят нагоре?

За завършване на училище семейство Джанкови са подарили на дъщеря си Ивайла пътуване до Италия с приятелки. Казват, че са намерили добра оферта за самолетни билети - 150 евро в двете посоки.

„Преди две години ходихме пак така на екскурзия в Италия мисля, че бяха 60 евро отиване и връщане с нискотарифна компания. Сега под 100 евро няма как да се намери, поне това, което ние видяхме“, обясни Георги Джанков.

От туристическия бранш посочват, че основната причина за високите цени е поскъпването на горивата и политиката за декарбонизация на Европейския съюз.

„Съобразно европейските директиви, които ще влязат в сила през 2055 г. дотогава трябва да ползват все по-голям процент от биогоривата, а биогоривата са около три пъти по-скъпи от обикновения керосин“, обясни председателят на УС на АБТТА Димитрина Горанова.

„По време на пандемията много от авиокомпаниите бракуваха голяма част от флотилията си или я продадоха. Те все още не са успели да наваксат и да набавят необходимия брой самолетни билети, за да се обслужва цялото търсене, което има в момента“, добави тя.

По данни на НСИ българите най-често пътуват, за да посетят културни или спортни мероприятия или да отидат на гости, а дестинациите, до които летят най-често, са Германия, Италия и Испания.

Бърза проверка показва, че с нискотарифни компании най-евтините билети в посока за този месец от София до Берлин са поне 41 евро. До италианската столица могат да се намерят за 20 евро, а до Мадрид ще ни струва 50 евро.

Ако чакате твърде дълго за изгодна оферта, може да имате късмет, но може и цената да скочи неколкократно.

Свърши ли ерата на евтините билети?

Димитрина Горанова: Да летим на цената на едно такси е зад нас и няма да се върне.

А високите цени на билетите ще откажат ли българина да пътува?

Съмнявам се, защото аз много обичам и не мисля, че това ще е причина да спра да пътувам.