Три дни самолети и вертолети на Военновъздушните сили ще тренират в небето над София за парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май.

По обед на летище Враждебна прелетяха 2 вертолета Ми-17 и два "Кугър". Традиционно от съветската машина се спуска знамето на парада.

Военните машини ще изпълняват полети на малка височина в точно определени часове през следващите 3 дни - от 9:30 до 11:30 сутринта, като са възможни и следобедни полети.

Скоростта по време на полета е между  80 и 120 км/ч, обясни началникът на отделение "Стандартизация и оценка" в 24-та авиобаза. – подполк. Димитър Павлов.

Нов президент и върховен главнокомандващ, нов министър и нов началник на отбраната ще се подредят на трибуната пред, която ще преминат в марш 1200 души, строени в девет блока.

Командирът на Военовъздушните сили, който ще командва парада, е убеден, че въпреки прогнозата за променливо време армията ще се представи достойно.

С оглед на безопасността на тренировките, както и за безопасността на гражданите, от Министерството на отбраната предупреждават да не се използват никакви дистанционно управляеми летателни апарати (дронове) в рамките на София и населените места около столицата.

Генералната репетиция на представителните части на въоръжените ни сили е на 4 май от 22:00 часа на площад "Княз Александър І" в София.