Малък двудвигателен самолет с двама души на борда е нарушил въздушното пространство на четири държави - Унгария, Румъния, Сърбия и България. В момента властите у нас разследват къде е кацнала машината.

На 8 юни около 19.09 ч. малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България, съобщиха от министерството на отбраната.

Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план.

В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния -  от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш.

Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета нарушител, уточняват от министерството. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили.

Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване.

Самолетът е локализиран от нашите ВВС, те не са били вдигани да го следят но през цялото време е наблюдавано движението му. В нито един момент самолетът не е бил заплаха за нашата цивилна или военна инфраструктура“, заяви на брифинг министърът на отбраната.