Ново видеонаблюдение и строги проверки трябва да гарантират сигурността на националния стадион по време на поредното дерби между „Левски” и ЦСКА. Преди седмица полицайка пострада тежко от хвърлена бомбичка, а записите от инцидента се оказаха с много ниско качество.

До момента 23 души са задържани профилактично преди началото на мача, сред тях – деветима за наркотични вещества и шестима с маски, боксове и палки.

Мачовете между „сини” и „червени” обикновено рано или късно стават повод за силни емоции по трибуните, винаги има и риск от опити за нахлуване на терена или в сектора на противниковата агитка.

Сега полицията използва нови камери, които дават възможност за различаване на лица. Те обаче на този етап са само три, това стана ясно от думите на зам.-началника на СДВР ст.комисар Антон Златанов.

По думите му тепърва ще бъдат инсталирани и останалите, които ще обхващат цялата спортна зона и всички входове.

„Цялото общество мисля, че е респектирано. Полицията изпълнява идеално своите задължения до момента”, подчерта той.

Екип на bTV направи експеримент – лесно ли е да преминеш през широкия периметър на полицейска охрана. Още от 15 ч. следобед полицията провери наш репортер, влязъл в ролята на фен. Алкохолът около стадиона се оказа забранен за продажба на едни места и не чак толкова – на други. Влизането на трибуните става след три проверки – при една от тях (но не последната) полицаите искат феновете да се събуват.

Кошмарен трафик

И този път мачът предизвика задръствания и шофьорски нерви.  За трета поредна седмица градът е блокиран заради „Левски” и ЦСКА.

Точно в 17 ч. полицията спря движението пред стадиона по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. Това предизвика задръстване на „Цариградско шосе”.

Снимка: bTV

Заради мача затруднено беше придвижването и по бул. „Драган Цанков”.

Градският транспорт обаче този път не беше спиран.