Полицаят, стрелял и убил 18-годишно момче, е използвал лично оръжие. Това научи bTV от два независими един от друг източника.

По наша информация 33-годишният служител на реда е имал в себе си и лично, и служебно оръжие. Като пред разследващи той е разказал, че по време на преследването служебното е изпаднало, затова е използвал личното си такова.

Наши източници твърдят, че 33-годишният полицаи е разказал, че до стрелбата се е стигнало, след като 18-годишното момче е посегнало към чантата си, а униформеният решил, че ще извади оръжие.

До този извод стигнал, след като е имало данни, че бандата извършва грабежи, а на жертвите си момчетата са казвали, че имат пистолет.

По случая са образувани две досъдебни произвоства. Според закона полицаите нямат право да стрелят с лично оръжие, докато изпълняват служебните си задължения.

„Не съм запознат с детайлите по това наказателно производство. Разследване се води, причинена е смърт“, каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

По-рано на брифинг в съдебната палата полицията и прокуратурата официално не казаха, че полицаят е стрелял с личното си оръжие. Там стана ясно, че е стреляно от 100 м и че полицаят е предупредил беглеца най-малко 4 пъти, че ще стреля.

„Наред със следственото дело, извършваме и служебна проверка в СДВР, която ще установи всички факти и обстоятелства“, посочи директорът на СДВР Любомир Николов.

От прокуратурата уточниха, че районната гледа делото срещу двамата задържани за грабеж, а градската ще се занимава с казуса за причинената смърт на момчето от столичния полицай.

„Има една прострелна рана в областта на горната част на тялото. Назначена е аутопсия и съдебно-медицинска експертиза, като трябва да се установи дали има други огнестрелни рани и входната рана дали е в предната, или в задната част на тялото“, каза зам.-градският прокурор в СГП Христо Кръстев.

И двамата задържани са непълнолетни, използвали са твърд предмет по време на обирите на беззащитни хора и са познати на полицията поне от 3 грабежа. Няма информация дали са съдени.

По материала работи и Владислава Тричкова.