Вчера прокуратурата разпореди проверка откъде притежателите на скъпи автомобили и имоти имат пари за тях. Тя е в резултат на сигнали от данъчните и МВР, че през последните две години 365 лица са си купили имоти за над 500 хил. лв., а по пътищата у нас се движат 50 автомобила „Майбах“ и 193 „Бентли“, 31 „Ламборгини“, 68 „Ролс-Ройс“ и 93 „Ферари“. Миналогодишната подобна акция попълни държавния бюджет със 120 млн. лева от укрити доходи.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV обаче бизнесменът Красимир Дачев и бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов (1999 – 2001) коментираха, че тази акция е кампанийна и само пиар.

Снимка: bTV

Проблемът със скъпите автомобили и имоти не е с предприемачите, а с тези, които не ги регистрират на свое име, „защото всички, които нямат възможност да си покажат доходите, карат с пълномощно, с чужди номера“, коментира Дачев. „С тези, които са си ги купили на тяхно име, на техен адрес, няма никакъв проблем. Те ни проверяват така от 10 – 15 години“, добави той.

Снимка: bTV

По думите му еволюцията в проверките е смешна и при първите от богатите... са искани различни по вид услуги. Начините за укриване от данъчните обаче намаляват значително, а компетенцията и инструментариума на проверяващите се повишава, посочи Дачев.

Емануил Йорданов коментира, че всеки метод, който води до повишаване на приходите в бюджета, е добър. „Но това, което се случва сега, е необяснимо и ми се струва, че говори за липса на памет“.

Снимка: bTV

Той добави, че по време на акция „Комар“ (1997 г.) реално не се е случило нищо – множество луксозни коли били събрани в поделението на жандармерията във Врана и впоследствие били върнати на собствениците им. „Няма какво друго да се случи, но пиарът си е пиар в крайна сметка“.

Имали сме и други подобни примери в годините, част от тях са водели до осъждане на България от международните институции или нашия съд. „Така че ми се струва, че малко по-внимателно трябва да се подхожда към тези неща“, каза Йорданов.

Тази дейност на данъчните е непрекъсната и се чудя защо се дава вид на такава кампанийност, каза Дачев.

„Заради пиар се прави със сигурност. Тук мисля, че дори няма заведени досъдебни производства, а се хвърля бомбата „Всички богати ще бъдат проверявани, те са лошите“, добави Йорданов.

Дачев посочи, че проверките трябва да се правят „по-тихо, по терлици“, а не „с биене на тъпана на мегдана“, защото тези, които карат скъпите коли с пълномощно и чужди номера, ще изчезнат за няколко месеца, докато трае акцията.

Нужна е политическа воля, за да се проверят онези, които са забогатели много, но на тяхно име няма имоти и автомобили, каза още Дачев.

Вижте целия разговор във видеото: