Има силно противопоставяне както вътре в българското общество, така и между държавните институции и не е добре в условията на здравна и икономическа криза с глобален мащаб страната ни да излъчва разединение, защото това може да повлияе лошо на инвестициите в страната. Това подчертава в обръщението си по повод утрешния Ден на независимостта на България бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

В текста, публикуван на сайта му, синът на цар Борис III също така призовава управляващите да се вслушат в исканията на недоволните граждани и да не заблуждават Европа за ставащото у нас.

„Въпреки очаквания спад на икономическата активност, у нас последиците от пандемията са несравнимо по-леки от тези в други страни. Вместо да привлечем вниманието с този добър пример и да се акцентират възможностите, които предлагаме в една все по-глобална Европа, ние изпъкваме с нестабилна политическа среда! (…) Както знаем, капиталите се страхуват от непредвидени политически обрати и послания за неконтролируема корупция“, подчертава Сакскобургготски.

В същото време, той отбелязва, че когато „част от гражданите считат, че е нарушен обществения договор с управляващите за спазване на демократичните правила, те са в правото си да излязат да протестират“ и не бива да се неглижират демонстрациите само заради твърдения, че част от участниците в тях са платени: „Тези многодневни вече протести изразяват обществени настроения, в които управляващите е редно да се вслушат“.

„За всички е ясно, че е време за промяна. Не толкова на личности, колкото на стила на управление и политически практики (…) Считам, че е от огромно значение да не заблуждаваме Европа, да не потулваме тромавото и неефективно усвояване на кохезионните фондове, да не украсяваме докладите за напредък в дадена област. Това означава най-вече да лъжем себе си“, пише още бившият министър-председател.

Според него смяната на едно правителство с друго без премахването на „вредните политически практики“ ще доведе до дълго време на политически кризи.