Случаят с подозрителния предмет, който вдигна на крак полицията в Русе в петък, получи неочаквана развръзка. Паниката е била предизвикана не от бомба, а от популярна международна игра за търсене на скрити съкровища.

Близо пет часа районът около Параходство „Българско речно плаване" в Русе стоя отцепен, а над 100 души бяха евакуирани заради съмнения за бомба. От полицията извикаха и сапьори от Варна, които да обезвредят предполагаемия взрив.

Накрая изпод котвата пред параходството бе изваден само малък метален контейнер, в който не бяха открити опасни вещества. Оказа се, че целият ресурс на институциите всъщност е бил впрегнат заради невинно „съкровище" от играта „геокешинг”.

„Става дума за кутийки, в които задължително има дневник. Те се слагат на най-различни места, като могат да бъдат скрити до паметници на културата или в скали, в хралупи,” обясни за bTV компютърният специалист Емил Милков.

Местоположението на въпросния контейнер под котвата пред Параходството все още стои обозначено на картата, по която играчите търсят скритите предмети. Тъй като контейнерът вече е изваден, има знак, че това съкровище е вън от играта.

Заради случилото се на сайта на геокешинга има отправено предупреждение да не се маскират предметите по подозрителен начин.

В България все още няма достатъчно натрупан опит в това отношение, смятат специалистите. „Играта се развива от няколко години, като по-активно това се случва на Запад. В България се развива по-бавно. В Русе има около 50 такива скрити съкровища,” обясни още Емил Милков.

От полицията засега се въздържат от категорично потвърждение, но признават, че вероятността да става дума за геокешинг е изключително голяма.