Електронното правосъдие и индивидуалната конституционна жалба – двете теми, на които обърна внимание Съюзът на юристите в България по повод Деня на българската Конституция.

Председателят на съюза Владислав Славов подчерта, че след 30 години съдебна реформа на парче, институцията е решила да изпрати предложение до НС, ВСС, Министерството на правосъдието и МВР да се изясни каква реформа точно искат да се направи.

„И да престанем да се реформираме на парче по системата „проба-грешка“. Това не е сложно и сме го правили, възможно е да се формират екипи, които по отделните дейности, свързани с ВСС, със съдилищата, с прокуратурата, със следствието, с разследващите полицаи включително, да излязат с една ясна позиция какво трябва да се направи, как трябва да се направи и сроковете, в които трябва да се осъществи, защото това изведнъж не може да стане“, отбеляза Владислав Славов.

Председателят на Конституционния съд Павлина Панова подчерта, че отговорностите на всички юристи са еднакви и всеки един българин трябва да разчита, че като се позове на правилата трябва да има възможност да подаде индивидуална конституционна жалба. 

„За да съхраним правото и редът, ние трябва преди всичко да съхраним справедливостта. И то не тази изкуствената и абстрактна справедливост , а ежедневната. Тази, на което се опира всеки един гражданин. Конституцията не трябва да бъде символ, лишен от съдържание“ , отбеляза Павлина Панова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!