Народното събрание отвори вратите си за граждани днес, съобщиха от пресцентъра на парламента. Инициативата е по повод 16 април - Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Гражданите ще могат да видят оригиналите на Търновската и Сребърната конституции и богослужебни вещи на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим I.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Народното събрание Никола Минчев посрещна първите посетители на официалния вход на парламента. Сред тях са специалните гости на събитието - студенти по „Право“ и „Българска филология“ от Софийския университет и по „Право“ от Нов български университет, както и ученици от столичното 21 Средно общообразователно училище „Христо Ботев“.

Снимка: btvnovinite.bg

"Днес отбелязваме решителността и волята на участниците в Учредителното събрание през 1879 г. да положат конституционализма в основата на политическия и обществен живот в Княжество България и да гарантират равенството на гражданите и защитата на основните човешки права", заяви и президентът Румен Радев в приветствие по повод Деня на българската Конституция. 

Президентът посочва, че в дебатите по приемането на Търновската конституция „блестят“ имената на първите ни държавници като Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов. "Днес честваме тази воля и си пожелаваме тя да продължава да вдъхновява и ръководи нашите действия", допълва Румен Радев.

По повод професионалния им празник президентът Радев пожелава на всички български юристи решителност в защитата на основните конституционни принципи.

Резултати от проведена анкета на Народното събрание сред посетителите в деня на отворените врати: