Отново протест на служители на „Артекс” беше организиран този вторник пред Националния строителен контрол. Причината е спирането на строежа на небостъргача "Златен век" заради изтекло разрешително.

Първото разрешение за небостъргача е от 2007 г. Пет години по-късно инвеститорите искат презаверка и я получават.

Снимка: btvnovinite.bg

В края на 2016 г. следва ново искане за презаверка. Два месеца по-късно обаче е приета поправка в закона, според която срокът на разрешителните за строеж се удължава от 5 на 10 години. А дни преди това, компанията оттегля искането си за удължаване и така си иска обратно парите за таксата - 260 хил.лв. Затова и поправката получава прозвището "Артекс".

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашите юридически съветници казват: „Ама оставете тези такси, няма нужда, има нов закон влязъл в сила“, разказва арх. Пламен Мирянов, собственик на "Артекс".

Снимка: btvnovinite.bg
Строителят е знаел предварително за промяната в закона през 2016 г., смята съветникът на служебния регионален министър арх. Иван Шишков.

„Още по-интересно в средата на 2017 г. главният архитект спира действието на всички устройствени планове в квартала с изключение на терена на "Златен век", казва Шишков.

От Столична община контрират: „Съгласно действащото българско законодателство имотът на сграда "Златен век" не може да бъде включен в изработването на подробния план, защото към 2017 г. има валидно разрешение за строеж“.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на район „Лозенец" Константин Павлов обаче смята, че разрешителното е изтекло още през 2017 г. и сезира главния прокурор.

„Законът тогава не е позволявал подновяване на разрешително повече от веднъж, то е изтекло, каквито и промени да настъпят в закона, те не биха могли да имат обратна сила, още повече че в закона такава обратна сила не е записана“, казва Павлов.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес недоволните бяха приети на среща в ДНСК. И протестиращи, и контролиращи са единодушни - в дъното на казуса е правен абсурд.

„Държавата не е уредила напълно в закона всички възможни ситуации, трябва гражданите и организациите да тълкуват закона“, казва арх. Мирянов.

Снимка: btvnovinite.bg

От "Артекс" се надяват на разумно решение, но ако се наложи - ще влязат в съда.