Близките на възрастната жена от Видин, която издъхна след зверски побой и грабеж в дома си, ще съдят държавата в Страсбург, защото извършителят е останал на свобода.

Както bTV вчера съобщи, задържаният за престъплението е оправдан от съда заради пропуски от страна на полицията в събирането на доказателствата.

През октомври 2015 г. домът на 94-годишната Емилия Бузова е похитен и ограбен, а тя – пребита. Изживява последните седмици от живота си в агония.

Снимка: btvnovinite.bg

 
Полицаите задържат криминално проявен мъж, но го освобождават. Внучката на пребитата жена огласява случая и следва повторното му задържане, а разследването започва отначало. За събирането на доказателства „по горещи следи” обаче, вече е късно.

„Няма доказателства и затова нямаме виновни. Нямаме виновни престъпници, нямаме виновни следователи, нямаме виновни прокурори”, каза Милена Нейова, внучка на Емилия Бузова.

Съдът във Видин постановява 22 години лишаване от свобода за „грабеж, извършен със сила”, но след обжалване Софийският апелативен съд решава друго и мъжът е оправдан.

Снимка: btvnovinite.bg

Пропуските на органите на досъдебното производство по разследването (…), водят до невъзможност да се установят авторите на нападението", се казва в съдебното решение. От полицията във Видин отказаха коментар.

Близките на покойната жена сега ще чакат справедливост от Страсбург. А оправданият вместо за смърт след тежък побой, ще излежава присъда за кражба.

След репортажа на bTV, от Софийската апелативна прокуратура съобщиха, че са внесли протест срещу решението на съда. С касационния протест е поискано делото да се върне за разглеждане от друг състав на въззивния Софийски апелативен съд.