Съдия Румяна Ченалова е била задържана за 72 часа и се намира в ареста на Национална следствена служба на бул. „Г. М. Димитров” в София, съобщиха източници на bTV.

По-рано във вторник стана ясно, че Ченалова е обявена за общодържавно издирване, след като не е била открита на адресите си в София и Стара Загора.

Ченалова и брат ѝ, който е нейн адвокат, отказват да се явят в следствието, за да разберат за повдигнато на съдията обвинение. Защитата обаче обяви пред bTV, че тя вече е поискала от следствието да се уточни бъдеща дата за явяване на Ченалова.

Срещу нея на 26 февруари е образувано досъдебно производство за престъпление по служба и за документно престъпление. В средата на януари тя бе временно отстранена като съдия за 6-месечен срок.

Ченалова беше съдия по делото „Белведере”, за което френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе данни за скандални действия. Тя водеше и делото „Октопод”, което започна отначало, заради отстраняването и.

Не е ясно дали Ченалова се е предала, или е била заловена.

В началото на месеца тя се е явила в центъра за психично здраве в Стара Загора, за да ѝ бъде издадено удостоверение за временна неработоспособност.