Висшият съдебен съвет може да не избере в срок наследник на главния прокурор Сотир Цацаров, ако кандидатите за поста са слаби. Това заяви в интервю за БНР представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Той припомни, че от 10 ноември досега никога главният прокурор не е бил фигура от прокуратурата и коментира, че е добре новият обвинител №1 да бъде човек, който познава системата отвътре.

Държавното обвинение често е критикувано от български и чужди експерти заради структурата си, в която на практика главният прокурор е началник на всички надолу по веригата, като това е сочено като потенциална възможност за натиск по дела и при кадрови решения. Прокуратурата, включително и по времето на Цацаров, решително се противопоставя на по-радикалните предложения за реформа с мотива, че те са скрит опит тя да бъде извадена от съдебната система.

„В закона е разписано, че има възможност неправителственият сектор, висши учебни заведения, отделни личности, които да вземат отношение към кандидатурата на определено лице, което е номинирано за главен прокурор. Комисиите по професионална етика към прокурорската колегия и комисията за атестиране и конкурсите проверяват всички тези неща и излизат с доклади преде да започне изборът. Тези доклади се обсъждат и се внасят за обсъждане от колегията пред да започне самият избор. Октомври месец те трябва да бъдат публикувани и затова изборът ще бъде чак на 14 ноември”, обясни Магдалинчев.

Във връзка със спекулации, че се търси повод да бъде прекратен предсрочно мандатът на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Магдалинчев заяви: "Не се търси" и припомни, че редовният мандат на Панов приключва през януари 2022 г.