Старите партии торпилираха съдебната реформа в рамките на 46-ия парламент. ГЕРБ, ДПС и част от депутатите от БСП не се явиха на правната комисия. Тя трябваше да разгледа законопроекта за закриване на специализираните съд и прокуратура, но въобще не можа да започне работа.

Тъй като присъстваха само депутатите от „Демократична България“ и „Има такъв народ“, не беше възможно и отлагане на заседанието или извънредно събиране утре. „Заседанията на комисиите, както и на НС и проблемите с кворума много ясно показват накъде отива този парламент“, отбеляза председателят на НС Ива Митева.

Изненадващо за заседанието на комисията обаче дойде главният прокурор Иван Гешев. Според него потърпевши от промените ще бъдат българските граждани.

„Текстовете, които се въвеждат представляват лустрация за съдии и прокурори. Това противоречи на практиката на ЕС за много дела, касаещи Полша. (…) Аз съм сигурен, че тези текстове, ако се приемат в този вид, в крайна сметка ще стигнат до конституционния съд и той ще реши“, заяви Гешев.

Датата на новото заседание на комисия ще бъде обявено в началото на следващата седмица, която обаче може и да е последна в рамките на този парламент.