Извънредно заседание на браншовия съвет по минно дело за бъдещето на комплекса „Марица изток“.

Представители на правителството и синдикатите обсъждат съдбата на мините и държавната централа.

Синдикатите настояват за ясни гаранции за бъдещето на комплекса, както и за поне 5-годишен план. Преди срещата в Министерството на енергетиката имаше планирана такава с КНСБ в МС, която не се състоя в предвидения час.

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.

Срещата се е състояла преди свикания днес Браншови съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката, на който се разгледат перспективите за решаване на проблемите на комплекса, се изтъква в прессъобщението. Темата беше обсъдена и по време на разговора на премиера Борисов с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в събота, като тогава се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Миньорите са притеснение, че се върви към затваряне на комплекса въпреки уверенията, че се прави всичко възможно за запазването му. В Старозагорско много хора разчитат на работа именно в този комплекс.