Окръжният съд в Кърджали отмени гаранцията от 10 000 лева на лидера на ДОСТ Лютви Местан, която му беше наложена за катастрофата с негово участие край село Загорско, при която загина бебе на 6 месеца.

Мотивите на магистратите са, че няма данни за имущественото състояние на Местан.

По информация на говорителя на Окръжна прокуратура Кърджали - Димитрина  Делчева, на Лютви Местан ще бъде взета нова "мярка за неотклонение", след отменената парична гаранция от съда. Според Делчева, в момента екип от прокурори  работят интензивно за изготвяне на постановлението. 

Говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова, обясни пред журналисти, че лидерът на ДОСТ на практика е останал без мярка за неотклонение след решението на кърджалийския съд, че размерът на гаранцията е необоснован.

Тя потвърди, че окръжната прокуратура в града спешно събира данни за имотното състояние на Лютви Местан, за да внесе ново искане за гаранцията. "Независимо, че се касае за престъпление по непредпазливост, прокуратурата счита, че лицето не може да остане без мярка за неотклонение", подчерта тя, като отбеляза, че това е гаранция, че политикът няма да се укрие.

По отношение на основанията на съда да отмени гаранцията, тя коментира реторично: "Само автомобилът, с който се е движил г-н Местан, според вас, колко струва?".

Жалбата срещу наложената гаранция е подадена в съда от Лютви Местан и неговия адвокат и е била разгледана в закрито заседание късно вечерта в сряда.

Определението на Окръжния съд е окончателно. Така в сила остават другите две мерки, наложени на лидера на ДОСТ – забрана да напуска страната и отнетата шофьорска книжка.