Върховният административен съд (ВАС) отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Решението на съда е окончателно.

Аргументите на съда са, че решението на ЦИК противоречи на Изборния кодекс, който още преди три години е определил, че избирателите трябва да имат възможност да гласуват машинно. Освен това съдът е подчертал, че отменя незаконосъобразни решения, а не изследва дали те са изпълними.

Така на 26 март във всяка секция трябва да има освен бюлетини, и машина за гласуване. Това означава, че ще трябва да осигурят над 12 хиляди машини за гласуване в страната, чужбина, затворите, болниците, корабите ни, както и резервни. 

Това може да оскъпи изборите с до 18-20 млн. лв и така вотът да струва на данъкоплатците почти 50 млн. лв.

Делото във ВАС започна по жалба на новата политическа формация „Нова република”, а заради ограничаването на машините само до 500 секции бивши депутати поискаха оставката на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Машинното гласуване е бързо – резултатите се „броят” в реално време, обективно и наистина тайно.

Досега у нас то е прилагано четири пъти, като последните два пъти не беше експериментално, а напълно функциониращо.

На миналите избори машинно можеше да се гласува в 300 секции. 23% от избирателите, които разполагаха с тази възможност, се възползваха от нея.

Проблемът към момента е, че е много трудно, а може би и невъзможно, за краткия срок до изборите да се осигурят толкова много машини за гласуване.   

До момента техниката се вземаше под наем. Подсигуряването на машините под наем, обучението на членовете на комисиите, които работят с тях, логистикта и подръжката, консумативите за работата излизат по 1540 лева на машина.  Така цената на изборите ще се качи от 30 лева на около 50 милиона лева.

Според доклад на ДАНС проверката от гледна точка на сигурността на информацията ще отнеме 6 месеца.

Ако обаче машината се произвежда в Китай например, само пътят ѝ до България ще отнеме няколко седмици.

До момента у нас 4 фирми са кандидатствали за експерименталните и реални гласувания с машини, които обаче са били 24 пъти по-малко на брой от необходимите сега.  Едно от възможните решения е бъдещата обществена поръчка за машините да се раздели на няколко лота, за да може да бъде изпълнена.

Правителството обяви, че ще се съобрази с решението на ВАС.  Министерството на финансите ще изготви предложение за коригиране на план-сметката за парламентарните избори.

Утре, 2 февруари, в Министерския съвет ще се проведе работна среща на вицепремиера Стефан Янев, отговарящ за провеждането на изборите, с представители на всички ангажирани с вота институции и с ръководството на Централната избирателна комисия.

Ще се възползвате ли от машинното гласуване?

След като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда, коментира говорителят ѝ Цветозар Томов.

Повечето от тях са свързани с твърде кратките срокове, посочи Томов, цитиран от БТА.

По думите му има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно – като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.

Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, подчерта говорителят Томов.