Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, излиза под домашен арест. Това реши днес спецсъдът. Тя и съдружникът ѝ Мартин Димитров са обвинени за злоупотреба с евросредства и заплаха на длъжностни лица.

Определението подлежи на обжалване и протест пред по-горна инстанция. Според съда няма данни, че Деянова може да се укрие или да извърши престъпления.

Адвокатът на Деянова - Николай Хаджигенов ще обжалва решението. Според него, на клиентката му не трябва да се налага никаква мярка за неотклонение. По думите му от 30 април, когато е била разглеждана първата мярка, до днешна дата по делото не са постъпили никакви нови данни. Не са приложени и СРС-тата, използвани срещу обвиняемите, въпреки че 60 дни са били подслушвани.

"Бяхме определени за общественоопасни личности, беше ни създаден профил на опасни престъпници, което смятам, че противоречи на публично достъпните факти за мен и моят съдружник", каза Деянова пред съда, цитирана от БТА. По думите ѝ няма обосновано предположение, че тя е извършила престъпленията, за които е обвинена.

По-рано днес съдружникът на Деянова се отказа от желанието си за по-лека мярка, поиска да остане в ареста. Прокурорът по делото Даниел Шостак заяви, че Деянова трябва да остане в ареста, като в делото имало достатъчно данни, които да обосновават нуждата от това, както и че не са настъпили обстоятелства, заради които мярката да се променя.

Братът на ЛиЛана - Александър Деянов-Скилър също е обвинен от прокуратурата. Беше му наложена парична гаранция от 50 хил. лв., но той отказа да я плати. В края на месец май той се опита да влезе доброволно в столичния арест, но това не се случи. 

Скилър днес беше в съдебната зала, заяви, че багажът му е готов, но все още никой не е дошъл да го арестува.