Пловдивският апелативен съд отказа назначаването на нова експертиза по делото „Белнейски”. Експерти изготвиха арбитражна експертиза, която установи, че разминавания няма и ДНК-то по телата на двете сестри е на Лазар Колев.

Петорната арбитражна експертиза, която съдът прие днес, се опита да обясни защо има драстични разминавания между заключенията на лабораториите от САЩ, Великобритания и Австрия и българския експерт Иван Иванов, който единствен открива ДНК-проба с профила на Лазар Колев с 18 месеца закъснение.

„Няма противоречие между различните експертизи, извършени в България и в чужбина,” категоричен е Милан Борисов, който е вещо лице и автор на петорната арбитражна експертиза.

Нито една от чуждестранните лаборатории не потвърждава и заключението за наличието на втора ДНК-проба на друго лице от мъжки пол. Иван Иванов обаче е категоричен, че не е допуснал грешка: „Под ноктите на едното момиче и във вагината на другото е открит биологичен материал от подсъдимия Лазар Колев,” обясни той.

Според адвокат Марин Марковски, който защитава обвиняемия Лазар Колев, тази експертиза не може да направи проверка дали заключението на Иван Иванов е вярно, или не, защото количеството генетичен материал е унищожено.

Според Иван Иванов обаче е налице и втора ДНК-проба, която принадлежи на вероятен съучастник, но той със сигурност не е вуйчото на Лазар Колев, както бе тиражирано в някои печатни издания.