Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, съобщиха от съда.

Мотивите на състава с председателя съдия Татяна Костадинова са свързани с логото на политическата сила, основана от телевизионния водещ Слави Трифонов.

„Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката. Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката”, посочва съдебният състав.

Снимка: btvnovinite.bg

Тълкувано е и самото име на партията: „Изразът няма такава/няма такъв…” би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида”.

Решението може да се обжалва пред ВКС.

В позицията си в социалната мрежа Слави Трифонов казва, че ще обжалва решението, а ако то бъде потвърдено, ще регистрира нова партия, с друго име и други цветове.