Софийският районен съд освободи 37-годишния Иво Димитров, обвинен в оскверняване на гроба на патриарх Неофит.

Съдът мотивира решението си с това, че престъплението, описано в обвинението, не е тежко и задържането под стража е твърде тежка мярка.

Прокурор при Софийска районна прокуратура инициира проверка по закона за здравето, касаеща психическото състоянието на 37-годишния мъж, привлечен към наказателна отговорност.

„Димитров е обвинен за това, че на 15 април около 23,37 часа пред катедрален храм „Света Неделя“ в град София е осквернил гроба на патриарх Неофит. Той хваща с двете си ръце дървения кръст, поставен на гроба, и започнал упорито и агресивно да го разклаща, след което извадил същия, вдигнал го във въздуха и го захвърлил върху гроба“, уточняват от прокуратурата.

Снимка: bTV

След заседанието прокурор възложи проверка, в хода на която следва незабавно да бъде отведен в лечебно заведение, където да бъде проверено психическото му състояние и дали са необходими мерки за временно физическо ограничаване и задължително настаняване за лечение.

Наблюдаващият прокурор ще протестира пред Софийски градски съд определението на Софийски районен съд да остави без мярка за неотклонение Иво Димитров.