Софийският градски съд остави в ареста обвинения в шпионаж 23-годишен гражданин с украински паспорт. Определението обаче може да се обжалва.

Припомняме, че във вторник, 18 юни, той беше арестуван в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ с дронове, мобилни телефони и сим карти.

Може да се направи обосновано подозрение, че 23-годишният мъж с украински паспорт е извършил престъплението. Това са част от мотивите на съда. И още – има опасност той да извърши ново престъпление или да се укрие.

На този фон продължава разследването какво е правил той в топлоцентралата и дали и какво точно е снимал. Според експерти проникването в стратегически обект като ТЕЦ „Марица Изток 2“ е сложно.

„ТЕЦ „Марица Изток 2“ се охранява с жива охрана и с технически средства. Това става чрез контрол на достъпа на служителите, нощно видеонаблюдение и живи обходи. Охраната си е свършила работата, защото лицето е задържано“, казва криминалистът Иван Савов. 

"Охраната си е свършла работата. Лицето е задържано. То е успяло да проникне по някакъв начин, най-вероятно измежду работниците, които влизат и излизат, или през някакъв друг такъв пропуск – да речем дупка през оградата", обясни още криминалистът.  

Мярката за неотклонение "Задържане под стража" подлежи на обжалване.