Строежът на Алепу е незаконен и с него трябва да бъде процедирано като с всеки незаконен строеж, т.е. да бъде съборен. Това каза наблюдаващият делото прокурор Христо Колев, след като Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително.

В мотивите на съдебния състав е записано, че са установени „документни и други престъпления“, а самото разрешително е издадено в противоречие със закона – инвестиционните документи не са били подадени от възложител.

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжната прокуратура направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Строежът, започнал публичния си живот като съоръжение за укрепване на свлачище, се превърна в гореща тема, след като снимки показаха как конструкцията силно заприличва на хотел. И проектантът (съпруг на вицепремиера Екатерина Захариева), и инвеститорът обявиха, че плановете винаги са били за създаване на курортно селище на емблематичния Шофьорски плаж.