Гръцкият районен съд в Пирея започва да разглежда на първа инстанция делото за покушението срещу българката Константина Кунева.

Няколко дни преди Коледа през 2008 г. Кунева, която работи като чистачка в Гърция, е залята с киселина от неизвестно лице. След тежките поражения за здравето й, причинени от жестокото нападение срещу нея, гръцките синдикати реагираха с мощна вълна от солидарност. Кунева беше настанена в болница и подложена на множество операции. В момента лечението й продължава във Франция.

В съда българката ще бъде представлявана от юридическата служба на най-големия гръцки синдикат и от личната си адвокатка, които ще поискат от съдиите да признаят покушението срещу нея като "трудова злополука". Това ще даде възможност на юристите да обвържат нападението със синдикалната й дейност.

Властите не успяха да намерят извършителя на нападението и затова досега никой не е изправен пред правосъдието. Кунева беше главен секретар на Профсъюза на чистачките и преди покушението беше в постоянен конфликт с фирмите-работодатели, като изискваше от тях да осигуряват работниците и да признаят професията им за вредна за здравето.