Държавата предлага догодина прагът на бедност да се вдигне с 6 лева. Това стана ясно, след заседанието на Тристранния съвет за сътрудничество.

Социалният министър иска линията на бедността да бъде съобразена с възможностите на бюджета. В момента линията на бедност е 363 лева, идеята е да стане 369 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Промяната ще увеличи с 21,5 млн. лева добавките на хората с увреждания. Увеличението пряко ще засегне всички български граждани, с различна степен на инвалидност.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на „Евростат“ през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. от населението, между които са най-бедните пенсионери и хората с увреждания.

Петър Жеков е инвалид, а съпругата му е безработна. Грижат се за 37-годишния си син, който е със синдром на Даун и получава малко над 150 лева пенсия. Днес баща му чака пред социалните, за да подаде молба за енергийни помощи.

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз също съм инвалид над 90% и с моята пенсия и неговата пенсия се крепим трима човека. Може ли в днешно време човек да се храни с тези 150 лева", казва Петър.

Мъжът не вярва, че промяната на прага на бедността ще промени живота на семейството му. В неговия случай увеличението на месечната помощ догодина може да бъде между 25 и 75 процента, но вече от 369 лева.

„С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане“, заяви министърът на социалната политика Деница Сачева.

Увеличението на размера на прага на бедността  е с около 1,9 на сто спрямо 2020 г. и ще засегне всички хора с различна степен на инвалидност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!