Има не повече от 6000 участници в уличните протести срещу властта, докато над 1 млн. души са гласували за това правителство, а освен това и част от демонстрациите са платени от лице, което се опитва да избяга от правосъдието. Това заявява в интервю за „Дойче веле“ социалният министър Деница Сачева.

„Президентът трябва да е този, който говори за единство и който трябва да има инициативата за диалог. Точно обратното – той всъщност подхранва насилието“, категорична е тя. В отговор на цитираните от водещия данни за насилие над граждани и полицейска бруталност, Сачева директно заявява, че всичко това не отговаря на истината и на два пъти подчертава, че „над 80 полицаи в момента са в болница и срещу тях е имало наистина много насилие от страна на гражданите“.

Гледайте цялото интервю ТУК

В отговор на обвиненията, че България е най-корумпираната държава в ЕС тя подчертава, че ръстът на БВП у нас е на такива нива, които „не са възможни в държава с пандемична корупция“. Отговорът на журналиста Тим Себастиан: „Ръстът на вашия БВП за последните 10 години е около 50%. За сравнение, Румъния, която влезе в един ден с вас в ЕС, регистрира над 200%“.

Двамата имат сблъсък и по отношение на данните за възприятието на корупцията у нас (където основен довод на Сачева е, че „едва“ около 30 на сто от българите срещат корупцията ежедневно) и медийната свобода (там срещаме следното обяснение за употребата на думата „мисирка“ от страна на премиера Бойко Борисов: „Нашият премиер има свои собствени езикови специфики и не е искал да бъде груб с никой журналист“).

В края на разговора Сачева отговаря и на въпроси, свързани с условията в арести, затвори и психиатрични заведения. По повод изключително критичния доклад на Комитета срещу изтезанията на ООН, тя заявява: „Не смятате ли, че понякога има геополитически интереси, когато говорим за България и международния имидж на България?“.