"Към момента предвижданията ни са, че ако се наложи по-сериозно затягане на мерките, това би обхванало поне 50 000 души, които са на трудов договор", заяви социалният министър Деница Сачева. 

"Трябва да намерим верния баланс между това да не затворим изцяло икономиката, но и да се спазват много по-сериозно всички правила, включително и това всички да носим маски, вече и на обществени места", смята още Сачева. 

Тя отбеляза, че и в момента има затворени сектори, но се увеличава броят на заразените и е очевидно, че заболяването се разпространява дифузно.

"Клъстерното затваряне на определени сектори може би не е добра стратегия, може да се потърсят и други възможности", каза министърът на труда и социалната политика. 

Тя съобщи, че заедно със социалните партньори вероятно до края на седмицата ще се обсъждат възможности за подкрепа на тези бизнеси, които евентуално би трябвало да бъдат затворени, така както в момента са затворени заведенията. 

Министър Сачева каза, че ако се наложи затваряне на други бизнеси, на други сектори, на спортни или на други мероприятия, свързани с обществени прояви, ще трябва да се намерят нови мерки за компенсация, тъй като вероятно схемата "60/40" трудно би работила. 

"Единият вариант, по който работим, е за даване на двойно обезщетение за безработица в размер на 24 лева. Разработваме и друг вариант, който да е 80% от осигурителния доход без участието на работодател", обясни министър Сачева.

Тя добави, че ще се види какви ще са необходимите "сметки и разчети" за двата варианта.