Къщата, в която е живял за кратко писателят Димитър Димов на улица „Димитър Димов“ в столицата, е на път да изчезне.

По проект на нейно място ще се появят две нови сгради, а старата предстои да бъде съборена. На оградата вече има документи, според които е разрешено премахването на дърветата на терена. Хората в района обаче остро протестират срещу проекта.

Снимка: btvnovinite.bg

Къщата е стара, с интересна архитектура и голям двор. А на днешния ден, когато се навършват и 55 г. от смъртта на Димитър Димов, хората в квартала са възмутени от предстоящото ѝ събаряне.

„Сега ще имаме улица с негово име, но няма да имаме нищо от него. Човекът е живял, творил и какво става - паметта заминава!“, заяви Георги.

Съседите в непосредствена близост до къщата са притеснени, че  строителството на новите луксозни сгради може да засегне имотите им. „Имам бор, който е на един метър от оградата, те като си изкопаят дупката – този бор ще остен без корени. Унищожава се дървото първо, второ – в един момент представлява реална заплаха за моя имот“, посочи Виржиния.

Снимка: btvnovinite.bg

Разрешителното за премахване на дърветата е поставено на видно място. И според него от терена ще бъдат отстранени дървета като орех, ясен, ябълка, вишна.

Министерство на културата също има становище за къщата: „… не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство“.

Снимка: btvnovinite.bg

Така, теренът се сдобива с разрешителното за строеж. Според кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов основание за това има: 

„Разрешението за строеж, визата и Подробният устройствен план са били обжалвани в съда от съсед. И трите обжалвания са паднали и накрая просто не е имало друг избор, освен да бъде издадено това разрешение за строеж“.

С днешна дата дърветата в двора вече се изсичат, а теренът се подготвя за предстоящото изграждане на двете нови сгради. Апартаментите, които ще заемат мястото на старата къща, вече са обявени за продажба – на цена от над 360 хил. евро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!