На Стефановден ви срещаме с един от най-популярните именици - Стефан Вълдобрев.

„Има една песен - щом е за Стефановците. То е празник! И въобще сега са празници, свързани с дома. И има една песен, в която припевът е за завръщането към дома – намерих праг, пак имам пред себе си дом. Тя се нарича "Бряг, свят най-зелен". Така че, нека това бъде моят поздрав за всички уютни домове!“, сподели музикантът пред bTV.

Разказва, че носи името на дядо си Стефан. „Светла му памет. Баба и дядо живяха в село Шейново, Шипка. Така наречената долина, сега ѝ казват долината на тракийските царе. Тя тогава не се казваше, тогава си беше розовата долина. И беше най-най-красивото място на света“, казва Вълдобрев.

„Радвам се, че съм кръстен на него. Той беше много благ човек - снажен, гологлав, дърводелец. Още от млад носеше един каскет. И си свирукаше през цялото време. Така го помня“, допълва още той.

„Стефановден - всички хора знаят, че затваря старата година – това е финалът на празниците, и отваря една нова година след това. При нас се отваря 10-дневката на обичайните заподозрени. На 26 декември започваме с рождения ден на Миро, нашия китарист. На 27 декември аз и Стоян Янкулов - Стунджи сме именици. На 1 януари Еко е именник – колкото и да е странно, някои може би не знаят, но Еко се казва Веселин, а на първи е Васильовден. На 7 януари с Иван затваряме десетдневката на "Обичайните заподозрени". Така че, за мен е по-скоро начало на един празничен период. Затварянето идва след 8 януари, тогава вече се сгушвам и се прибирам, и се изключвам – и е много приятно да си останеш сам с мислите“, коментира Стефан Вълдобрев.

„Последните 5-6 години винаги имаме концерт на Стефановден. Винаги, така се случва - клубен концерт. Така ще бъде и тази вечер, в един клуб до НДК", допълва той.

„Преди на направим тази традиция със свиренето, се събирахме в Дома на киното със Стефан Китанов, Стефан Командарев. Тримата стефановци. И там идваше цялата кино общност. Беше наистина мега якото парти - във фоайето. Мисля си напоследък, че има нужда да се възстанови това нещо“, казва още творецът.

„Хората знаят, че Стефан Вълдобрев е и актьор, и певец, и музикант. Един човек излиза, казва на хората "дайте по-полека, дайте да забавим темпото" и в същото време негово темпо се забързва до някакви чутовни измерения“, отбелязва той.

„Има един момент, наслади се на момента. Едно стихче. И аз гледам това да го уголемя. Изкуствено някак намалям темпото. И мисля, че се получава. И аз така възприемам професията си“, допълва още музикантът.

Той споделя, че след концерта в НДК майка на дете се свързва с него, защото цяла вечер след изпълненията на сцената то плачело и не можело да бъде успокоено.

„Заминах рано сутринта, за да се видим. Срещнахме се, по текста си говорим с децата. Децата разбират текстовете много повече! Това страшно ме впечатлява“, обяснява Вълдобрев.

„И ме попита защо в песента "Сняг над Сахара" казваш, че си бил и Ева. Обясних на детето, че в тази песен съм се опитал всички по-важни неща, които знам от Стария и Новия завет, да ги вкарам в една песен“, казва още той.

„Ако ме питаш сега – мога ли да си простя? Дали? Когато разделим морето на две, когато завали сняг над Сахара. Един вид – никога. Само че преди три години заваля истински сняг над Сахара. И хората започнаха да ми пращат снимки – значи, ето – сбъдна се, ще си простим. И аз го приех така – като знак, че ще си простим сами на себе си. Най-вече!“, коментира Стефан Вълдобрев.

Той разкри, че тази вечер концертът на „Обичайните заподозрени“ ще започне с някоя от новите песни. Ние в момента сме почти в приключването на нов албум. Имаме девет готови неща, седем от тях изсвирихме на концерта в НДК“, разкри музикантът.

Какво още сподели той – чуйте във видеото.