СДВР публикува на страницата си във „Фейсбук“ стряскащи кадри от пътни инциденти в София, а призивът на столичната полиция е да се шофира внимателно в сезона на отпуските.

Видеото е събрало моменти от различни катастрофи, заснети от пътните камери на големи столични булеварди. Някои от инцидентите са заради отнето предимство, мокра настилка, шофиране с несъобразена скорост.

В доста от случаите мотористите остават незабелязани на пътя от шофьорите на автомобили и се стига до тежък сблъсък. Не липсват и инциденти с линейки, когато шофьорите не съобразят, че те винаги са с предимство при включена сигнализация.

В края на видеото се вижда и неприятен инцидент, при който велосипедист се удря в такси, буквално полита и се „приземява“ на пътя.

А какво показва статистиката на СДВР?

През първите шест месеца на годината на територията на София са отнети 441 свидетелства за управление на моторни превозни средства поради неплатени глоби. През този период са настъпили 287 тежки катастрофи и 4026 по-леки. За сравнение за същия период на 2020 г. тежките инцидента на пътя са 290 ), а леките - 3605. 

Загиналите са 22 души – осем водачи на МПС, девет пешеходци и петима пътници. Пострадалите лица са 368, а за същия период през 2020 г. те са 329. Пострадалите пешеходци са 123, пътниците – 95, а шофьорите – 111.

На територията на София са установени 39 809 нарушения на пътя. Съставени са общо 14 632 акта и 25 186 фиша. Снети са 879 регистрационни табели заради наличие на алкохол и наркотични вещества в кръвта на водачите, както и заради липсата на шофьорска книжка.

74 са катастрофите след употреба на алкохол от страна на шофьорите, а две са при употребени наркотични вещества.

Санкционирани са и 1021 водачи за управление на МПС без „Гражданска отговорност“. Заловени са 564 водачи след употреба на алкохол.

Санкционирани за неправилно пресичане на пътното платно са 2496 пешеходци, а 689 водача за отнемане на предимство на пешеходна пътека. Шест пък са инцидентите с тротинетки.

1743 шофьори са засечени с над 50 километра от допустимата скорост. Спрени от движение MПС за техническа неизправност са 423.