Българската делегация, която носи Благодатния огън от Божи гроб в Йерусалим, кацна на Летище София с правителствения "Фалкон". Тя е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", откъдето ще бъде изнесен преди началото на богослужението в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала "Св. Неделя", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.

Изпросихме мир и благодат за българския народ и православния свят, каза Митрополит Киприан след пристигането на делегацията в София.

Благодатният огън пристигна в България
Снимка: Ладислав Цветков

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Благодатният огън пристигна в България
Снимка: bTV

Митрополит Киприан е придружаван от извънредния и пълномощен посланик на България в Израел Румяна Бъчварова, началника на отдел „Протокол“ на Светия Синод Емил Велинов, епархийския съветник на Старозагорска митрополия Диян Димитров, началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, отец Бранимир Георгиев, дякон д-р Деян Коруноски и протодякон Димитър Куманов.