Българинът Руско Русков тръгва сам с мотоциклет по Пътя на коприната. Очакват го 20 хиляди километра, 56 дни, 4 пустини, 9 държави - преход на две колела с раница и две чанти на мотора. 

Русков влиза в чисто ново амплоа, което е пълна противоположност на професията му. Той е ръководител на 3D екипа на българската компания, която през февруари получи Оскар за приноса й в развитието на кино индустрията. 

Снимка: btvnovinite.bg

Подготовката за Пътя на коприната отнема 7 месеца, включително с тренировки за издръжливост. “Смъкнал съм близо 15 килограма”, признава Русков.

Снимка: btvnovinite.bg

Той ще мине покрай прочутата "врата на Ада" в Туркменистан и един от най-високите планински пътища - Памирската магистрала. Най-големи проблеми очаква от пясъчните бури в пустините. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Причината да започна да карам мотор преди години беше да започна да правя дълги пътувания, тоест това не е нещо, което се е зародило току-така”, обяснява Русков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той няма да се отдели от 8-килограмовата си раница през целия път. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Имам шина за обездвижване. Другото най-важно нещо е аптечката. Тя е много серизона, това, което липсва, са два турникета, които ще държа закачени на мен, за да мога да ги поставя по най-бързия начин. Нося също още толкова лекарства”, обяснява той.  

Русков поема по Пътя на коприната в неделя. Експедицията му можете да проследите в реално време във „Фейсбук” профила на 3D артиста.