По-строги противоепидемични мерки в София от четвъртък. Маските стават задължителни във всички закрити обществени места в столицата.

Изключение са децата до 6-годишна възраст, персоналът и клиентите в заведенията за хранене, спортуващите на закрито, участниците в семинари и пресконференции.

Ограничават се и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в хосписите. Те ще се допускат при пациенти с престой над пет дни по преценка на лекуващия лекар.

Новите по-строги мерки се предприемат, тъй като съгласно Националния план столицата е влязла в етап 2. Въпреки че маските все още не са задължителни в магазините, част от посетителите в търговските центрове вече са с предпазни средства.

„От съображения за сигурност си я поставям както тук, така и в чужбина, когато това се изисква“, заяви Николета Василева.

Други са против маските на закрито. София в административни сгради от четвъртък маските стават задължителни. Валери Георгиев е от хората, които подкрепят мярката.

„По-висока безопасност, твърди се, че предпазват самите хора и околните“, смята ток.

Според Ина Стойчева обаче няма никаква логика на някои места да се носят маски, на други не.

От Сдружението за модерна търговия са в готовност да въведат необходимите мерки, за да осигурят здравето на клиентите си.

„Засега нямаме големи притеснения, докато мерките се прилагат еднакво от всички и са за всички без значение от търгуемите стоки или от търговската площ на магазина“, заяви изпълнителният директор на сдружението Николай Вълканов.

„Контролът се изпълнява от доста институции не само от СРЗИ. Необходимо е да бъдат завишени проверките. Това все пак се отнася и до съвестта на всеки един нас“, заяви директорът на дирекция ''Надзор на заразните болести'' към СРЗИ д-р Ирина Гайтаневска.

Мерките влизат в сила от четвъртък и ще са валидни месец. Според картата за епидемичната обстановка освен София-град, Силистра и Варна също са в етап две на COVID кризата.

Област Велико Търново е в най-ниския етап – нула. Всички останали области все още са в етап 1.