С кворум от 129 народни представители започна днешното заседание на парламента. За втори пореден ден карантинирани и заразени с COVID-19 депутати от управляващото мнозинство се включиха чрез видеовръзка от вкъщи и дори от болничното си легло. 

Снимка: БГНЕС

Днес те бяха осем на брой, сред които беше и председателят на Комисията по правни въпроси Ана Александрова. Опозицията от БСП и ДПС отново не участваха в сутрешната регистрация.

Депутатите започнаха работа с изслушване на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който даде информация за епидемичната обстановка в страната и предприетите действия от здравните власти.

„Положил съм клетва пред българския народ – във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Ще направя дори невъзможното, за да овладеем тази ситуация, но това зависи от общите ни усилия Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем. С малки крачки, спазвайки мерките всеки ден, ние ще спечелим битката с коронавируса. ", каза министърът.

От парламентарната трибуна проф. Костадин Ангелов информира депутатите за разпространението на заразата, предприетите мерки от здравните власти и увери, че се полагат всички усилия за овладяването на епидемичната ситуация. БСП настояха за създаването на болници, в които да лекуват само пациенти с COVID-19, безплатни тестове и пунктове, където да се правят изследванията.

Законът за българския жестов език беше одобрен на първо четене. В него се залага новинарските емисии да имат жестомимичен превод най-малко веднъж на денонощие.