За да оцелее дългосрочно, COVID ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ се нуждае от много ниска температура – минус 70 градуса по Целзий. Такъв студ може да се осигури само от скъпа специализирана техника. Какво, обаче, чака здравните власти при предстоящата масова имунизация, ако струващият хиляди лева фризер се окаже… обърнат наопаки и повреден?

Този въпрос получи доста сериозно основание в обедните часове на днешния ден. В обедната емисия на bTV Новините ви показахме опитите апаратурата да влезе през тясната врата на РЗИ-Бургас. Наблюдателни зрители обаче видяха и друго – че големият кашон с фризера е обърнат наопаки.

От компанията доставчик обясниха, че кашонът е бил свален сутринта и поставен обратно само заради дъжда. Подчертават и че хладилникът е транспортиран правилно, т.е. прав. Ако обаче и съдържанието на кашона е било наопаки, трайна повреда при транспорта е напълно възможна, сигнализират зрителите.

Снимка: bTV

Обръщането на такъв електроуред може да претовари щифтовете, с които е захванат компресора и които са изчислени само за нормална изправена позиция. Освен това в специализирани форуми се отбелязва, че обръщането на фризер създава риск от изтичане на масло от компресорът към охладителните линии и последващ дефект или най-малкото нужда от няколко денонощия „почивка“ преди да може да се очаква нормална работа.

Разбира се, всичко това не важи за хладилната техника от типа на вечния „Мраз“, който работи с амоняк и даже става по-ефективен след обръщане с краката нагоре. За съжаление, тези иначе безкрайно пригодни за българските условия машини не могат да държат COVID ваксините на 70 градуса под нулата…