Полицаите се сдобиха с нови камери, които ще носят на ревера си. МВР оборудва униформените с устройства от ново поколение, които записват екипите и следят в реално време работата им на терен.

Как работят така наречените „бодикамери“?

Новите камери записват и звук, и картина. Те работят в комплект - една от тях е в полицейската колата и снима всичко, което се случва пред нея. Другата е на ревера на полицаите и се включва когато правят проверки или реагират на сигнал. С подобни устройства вече са оборудвани 300 полицейски екипа в цялата страна.

Новите бодикамери имат вграден джипиес и батерии, които издържат 12 часа. Снимат само на публични места, а записите се пазят поне 30 дни.

Единствената слабост според полицаи е, че МВР не позволява използването на камери във вътрешността на жилищни сгради. С връзката в реално време, обаче, полицаите могат да сигнализират при нужда от помощ.

Камерите са купени с пари от Гаранционния фонд и от еврофондовете за вътрешна сигурност.

Още 280 от новите камери ще заработят от следващата година, а според МВР те пазят всички - гражданите от злоупотреба с полицейски правомощия, а полицаите - от агресия при проверките.

Ако ви спрат за проверка, ще разберете, че ви записват първо от предупрежденията на униформените, както и от специални стикери на полицейските автомобили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!