В понеделник в ромския квартал „Огоста“ на Монтана е било извършено поредното нападение с камъни срещу влак. Инцидентът е станал малко след 20 ч., при преминаването на композицията от Бойчинвоци за Берковица. Няма пострадали хора, но са счупени две стъкла на влака.

Според местните жители никой от квартала не би си позволил да хвърля камъни.

Миналата година имаше поредица от такива атаки, след като една жена пострада на линията и впоследствие почина. Тогава влакът беше спрян за седмици. Взети бяха обаче и мерки.

Днес композициите вече намаляват и минават бавно през квартала, каза местен жител. Но добави, че преди седмица е имало инцидент от друг характер – от един от вагоните било хвърлено трилитрово шише с вода, което паднало пред него.

Негова съседка посочи, че е работа на полицията или на БДЖ да се справят с проблема – да сложат камери и да хванат хулиганите. Не са нашите деца, категорична беше тя.

Според друга жителка на квартала всичко е саботаж.

Пред bTV Ивайло Харалампиев – ръководител на сектор „Охрана на обекти и съоръжения“ в БДЖ, каза, че сигурността на влаковете може да се гарантира само от полицията и жандармерията. Той отчете, че през 2015 г. е имало 72 нападения с камъни и твърди предмети срещу влакове, при които са счупени 73 стъкла и е пострадал един служител на БДЖ. През 2016 г. инцидентите са 75.

Вижте повече във видеото: