С какво е възможно и с какво не е прието да се шегуват публичните личности у нас и по света?

Снимка на режисьора Деян Русев с восъчна фигура на Хитлер, на която той е разперил пръсти подигравателно, като при детска игра, стана много популярна. Попитахме го каква е разликата със снимката на подалия оставка зам.-министър Павел Тенев, който поздравява друг восъчен Фюрер.

„Едното е пренебрегване на претенцията, че това е сериозен човек, а другото е съобразяване с претенцията. Едното е смешно, но не е „ха-ха“ смешно, а другото е тъжно“, обяснява Русев.

Той е на мнение, че снимката на държавния служите от квотата на Обединените патриоти не е просто проява на лош вкус, а проблем, който може да се развие и задълбочи. 

„Лесно може да обърне онази крехка посока, която сме поели, наречена евро-атлантически ценности“, посочва режисьорът.

Проф. Ана Кръстева също смята, че участието на националистическата формация в правителството ще създава още обществени опасности.

Системно виждаме екстремистки действия – запалването на джамията, блъскането на възрастни жени. Има неща, с които можеш да се шегуваш и които не са обект на подигравка“, подчертава тя.

Много анализатори сравняват Обединените патриоти с Националния фронт на Марин льо Пен. Тя загуби президентските избори, но спечели гласовете на 11 млн. французи, след като изключи собствения си баща от партията, именно заради расистки и ксенофобски изказвания. 

Същевременно у нас отдавна има закони, които криминализират пропагандирането на идеите на комунистическия и нацисткия режим, а Наказателният кодекс предвижда затвор за расистки прояви и дори за продажбата на „Моята борба“ – идеологията на Адолф Хитлер.