С какво българското европредседателство може да е интересно за европейската преса и постоянните кореспонденти в Брюксел? Според Димитър Цанчев, постоянния ни представител към ЕС, основните им въпроси са свързани с брекзит, многогодишната финансова рамка, бъдещето на Западните Балкани, както и отношенията с ключови партньори като Турция и Русия.

Срещата му със стотината журналисти от европейски медии идва след серията от критични репортажи и анализи за страната ни в международната преса.

Непосредствено преди тръгването им към България, кореспондентите в Брюксел са наясно с всички критични публикации към страната ни от последните дни. Те очакват да видят на място какво е реалното състояние на държавата председател.

„Надявам се, че тези съвсем първоначални публикации тук и там ще бъдат опровергани по време на председателството. С работата, която целият екип за председателството ще свърши през следващите шест месеца. Сигурен съм, че и журналистите ще видят на място, че България има много повече и по-привлекателни лица“, казва Цанчев. 

„Мисля, че България може да подобри имиджа си – коментира Золтан Гевай от агенция Bruxinfo – един от журналистите, поканени у нас. – Но е важно да не забравяте въпроса за корупцията. Той винаги ще е във фокуса на внимание на международната преса“.

„Ние наистина живеем с доста клишета за България, но и за други страни членки, малко познати на медиите и широката публика – коментира пък Камий Сериз Сесан от агенция Europe. – Искам да видя живота на място и може би да изчистя част от клишетата“.

Кореспондентите пристигат у нас в сряда.

Вижте повече във видеото.