Учениците в много градове в страната се надяваха, че високата заболеваемост ще им осигури грипна ваканция, но нито едно населено място в страната не обяви такава. Ето защо те решиха да бъдат креативни и „атакуваха“ профилите на кметовете във Фейсбук с музика и рими.

Кметът на Враца – Калин Каменов, получи музикална картичка, озвучена с песента „Милион альх роз“ и надпис „Господин КамеМов айде да пускате Враца грипна“.

От своя страна градоначалникът им отговори, че благодари за стотиците съобщения и видеопослания, но грипна ваканция ще има, когато има основания за обявяването на такава. Обръщението си той завършва с: „Ваш господин КамеНов“.

Кметът на Димитровград също получи десетки съобщения, като едно от тях беше в рими.

„Скромно се обръщам към Вас в стих,

с молба кротка като лилав цвят.

Грипна ваканция ни трябва сега,

вируса ни сполетя – всичките деца“.

Димитър Николов пък е сред кметовете, които всяка година получава оригинални послания в тази посока. Тази година той също е получил молба за грипна ваканция в рими.

„О, кмете на Бургас,

вие сте наш фар,

светилище на разум,

благоразумен кът.

Спрете за миг,

чуйте нашата молба,

време за почивка, здраве и топлина“.  

„Винаги съм знаел, че Бургас е поетичен град. А учениците на Бургас продължават с поезията, кротки като розов цвят“, написа в профила си градоначалник на Бургас.

Припомняме, че по график учениците ще почиват само един ден между двата срока – на 5 февруари. А за да се обяви грипна ваканция трябва минимум 30% от децата в дадено училище да са болни и да отсъстват от клас.