Новите концесии на плажовете ще имат задължителна клауза да осигуряват условия за хората с увреждания. На вече раздадените ивици обаче поставянето на платформи и пътеки до водата е по желание.

Остава ли морето мираж за трудно подвижните хора?

На Северния плаж в Поморие хората с увреждания могат да стигнат до началото на плажа, където свършва дървената пътека и то ако има кой да им помогне, тъй като цялата е в дупки.

78 плажа по цялото Черноморие са отдадени под наем, а на концесия – 60. От Министерството на туризма обясниха, че стопаните на 44 от тях или около една трета, са обещали да направят улеснения за хора с увреждания.

Става въпрос за градски плажове или в големите курорти, тъй като не навсякъде релефът е подходящ за поставяне на пътеки.

В Бургас бетонната пътека от паркинга на най-големия плаж е удължена, но не води до никъде. Втората пътека пък е още по-къса.

На част от варненските плажове има изградени пътеки, някои стигат по-близо, други – по-далеч от водата. Изграждането на специална рампа преди две години на плажа в Аспарухово не сполучи, защото вандали я унищожиха за дни.

Високите вълни също разрушавали пътеките.

Плажовете трябва да са изцяло готови за посрещане на летовниците от 1 юни.