Жителите на Обзор излязоха на протест в опит да спасят Морската градина в града от застрояване. Преди близо месец се оказа, че тя е станала частна собственост.

С гайди и черешово топче жители от Сопот пристигнаха в града, за да подкрепят местните хора в битката им паркът да не се превърне в заден двор на 6-етажен хотел. Стотици блокираха главния път Бургас - Варна. 

Преди около десетина години 600 км. м от парка са продадени за жълти стотинки и после неколкократно препродадени между различни фирми, свързани с едно семейство.

Преди 3 г. те заявяват желание да оградят парцела и да строят. Община Несебър завежда дело, губи го на втора инстанция, предстои да се произнесе Върховният касационен съд.

„Продавач по сделката е Николай Трифонов, бивш кмет на Несебър. Той е извършил продажбата на имот, който е публична общинска собственост, без да е променен статутът на имота. За да може да угоди по-добре на купувача,  той е прикърпил и едно парче от плажа, който е изключителна държавна собственост и въобще не подлежи на отчуждаване. Тоест такава сделка не може да съществува”, коментира юристът Марин Божков, кото е обществен наблюдател по делото.

Николай Трифонов обаче твърди, че сделката е законна, защото има решение на Общинския съвет за нея.

„Общинският съвет е в правомощията си да взема такива решения и той го е взел”, коментира той.

„Има спор, за който не знам доколко е основателен - дали тази част от земята е публична или частна. В акта за общинска собственост изрично е записано „публична частна”, а предназначението е за изграждане на бар или дискотека. Това е така, защото още през 90-те  години е направено квартална застроителна разработка, която отрежда терена, за нуждите на „Балкантурист” тогава, за увеселително заведение”, допълни бившият кмет.

„След като това е така, няма как част от този парцел, да бъде публичен бар. На това основание през 2002 г. Общинският съвет е взел своето решение. То е влязло в сила, не е върнато от областния управител, процедурите са минали и не е обжалвано от никого от общинските съветници, процедурата е коректна”, уточни Трифонов.

По думите на Марин Божков купувач по сделката е Бонка Хинкова, която той определи като „скандално известна дама”, която преди десетилетия е била председател на Комитета по туризъм. Юристът твърди още, че вестникарски публикации свързат Хинкова с групировката ВИС, а в момента тя била висш служител на Библиотекарския институт.

Контролирано от Хинкова търговско дружество е продало имота за 2000 лв. на дружество, което е лична собственост на Бонка Хинкова, а това дружество е продало имота на съпруга  на Хинкова за 1900 лв. и след това е обявено в ликвидация, поясни юристът. Според Божков става дума за класическа схема за обсебване на собственост.

Кметът на Обзор Христо Янев отбеляза, че очаква държавата да се намеси по казуса, тъй като има засегнато парче от пясъка. Местните хора пък бяха категорични, че си искат парка, а не бетон. 

Ако не получат подкрепа от държавата, протестът ще се премести в София и за сделката ще бъдат сезирани европейските институции.