За седмица най-масовият бензин у нас е поевтинял с около 10 стотинки, показва справка на bTV. Крайната цена на горивата у нас е сред най-ниските в Европа, но България остава и най-бедната държава-членка на Евросъюза.

У нас можем да заредим литър бензин за около 1,19 евро. Единствено в Полша бензинът е по-евтин. В съседна Гърция при 1,63 евро за литър, цената на горивото се доближава до това в Италия и Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако в уравнението обаче добавим и доходите в съответните държави картината се променя. При разлика от няколко цента в цената на бензина, в България минималната заплата е почти наполовина спрямо Полша и Румъния, и близо 8 пъти по-ниска от тази Люксембург.

С една минимална заплата у нас човек може да зареди 218 литра бензин. В Гърция, където горивото е с едни от най-високите цени, минималната заплата може да осигури почти два пъти по-голямо количество бензин, отколкото у нас. В Люксембург с минималната заплата може да се зареди над тон и половина гориво.

Снимка: btvnovinite.bg

В последната година горивата у нас са поскъпнали с 14%. Това вдига и стойността на останалите стоки и услуги. За година животът у нас е поскъпнал с над 3,5%. Най-осезаемо увеличението се усеща при стоките с кратък срок на годност и високи транспортни разходи.
 
Икономистите припомнят, че ръстът на доходите у нас все пак изпреварва инфлацията. Статистиката отчете годишен ръст на заплатите с близо 8%.

Снимка: btvnovinite.bg


Очакванията са след Нова година да има успокояване в цената на петрола на световни пазари, а оттам и у нас. А дали има изкривяване на пазара в България -  антимонополната комисия отново проверява.